Jak na nás stát zase jednou vyzrál

18.ledna 2010

Zdánlivě se nic neděje - zvedlo se DPH o jedno procento, to je toho, řeklo by se. Až teď ale pomaličku vyplouvá na povrch, že do zákona o změně DPH byla nenápadně vsunuta změna metodiky výpočtu DPH, a to předeším u výhod a slev, které firmy poskytují svým zaměstnancům. V našem případě se to týká stravování, neboli "závodní jídelny", ale i mražené stravy pro směnující. Díky změně způsobu výpočtu bude firma odvádět státu na jedné porci vydaného jídla téměř o devět korun vyšší daň z přidané hodnoty, než tomu bylo dosud. Takže reálně hrozí, že zaměstnanec obědvající v jídelně bude mít jídlo o třetinu až polovinu dražší, než dosud. Je to další způsob, jak nenápadně vytáhnout peníze z těch, o kterých se "ti nahoře" domnívají, že je mají - z firem. A firmy se svými napjatými rozpočty těžko mohou navýšit částky odváděné státu za stravování zaměstnanců, aniž by alespoň část nákladů nepřenesly na zaměstnance samotné, v horizontu roku se jedná o částku blížící se dvěma milionům korun. Takže můžeme očekávat zdražení obědů a večeří, a o kolik to bude, je otázkou výsledku jednání, která teď probíhají mezi vedením společnosti, sociálním fondem a odbory. Odbory sice přímo nedotují stravování, ale mají vliv na plnění a čerpání sociálního fondu, takže mají v této situaci své slovo a budou se snažit, aby dopad na zaměstnance byl co nejméně citelný.

V každém případě, ať už se obědy v DEZE zdraží o jakoukoli částku, bude to vinou státu, který na jednu stranu chce vysávat peníze odkud se dá, aby je pak mohl rozházet za třinácté důchody a předražené dálnice.

Pod tímto textem najdete článek, který na tuto skutečnost upozornil.

Radim Přikryl