Stanovisko Odborového svazu železničářů ke zdanění benefitů

28.ledna 2010

Postup OSŽ proti zdanění benefitů

(Pro nezasvěcené - zdanění benefitů je věc, která se nás také bezprostředně týká, u nás způsobí významné zdražení závodního stravování - viz článek níže "Jak na nás stát zase jednou vyzrál")

Dnes tj. 28. 1. 2010 se sešli zástupci odborových svazů působících v ČMKOS a ASO. Na pořadu jednání byl jednotný postup, jak zabránit ministerstvu financí při prosazování zdanění benefitů, které již zaměstnanci požívají mnoho let.

Vzhledem k situaci, která již panuje v těchto dnech v parlamentu, nelze předpokládat, že navrhované pozměňovací znění zákonů, které by zdanění mělo zabránit, nebude přijato. Účastníci se dohodli, že dne 5. 2. 2010 budou svolány všechny odborové svazy, působící v České republice a budou jednat o společném postupu pro zachování možnosti čerpání benefitů ve stávající podobě. Prioritní snahou bude tuto problematiku zařadit do jednání Tripartity. Pokud výsledky jednání nebudou uspokojivé, lze předpokládat, že bude přikročeno k nátlakovým akcím, které by mohly vyústit až ke generální stávce.