Stanovisko odborové organizace ke zdanění zaměstnaneckých výhod.

1.března 2010

Základní odborová organizace při DEZA, a.s. podporuje snahu odborových organizací z celé ČR o změnu zákona, který způsobil zvýšené zdanění zaměstnaneckých benefitů, včetně závodního stravování.

Ve zpravodajství se neustále jako příklad benefitů uvádí pouze tzv.režijní jízdenky zaměstnanců Českých drah, takže ve společnosti vzniká mylný dojem, že se jedná jen o problém železničářů. Není to pravda. Mezi benefity patří i zvýhodněné závodní stravování v závodních jídelnách, i stravenky, za které si zaměstnanci firem kupují jídlo v restauracích.

Tím se problém vyššího zdanění stává problémem většiny zaměstnanců v ČR, kteří jsou nuceni odvádět DPH místo z ceny skutečně zaplacené z ceny „obvyklé“, která se může od skutečné ceny významně lišit .

Nechceme, aby se zvýšené zdanění benefitů tiše přešlo, protože nikdy nevíme, co může přijít příště. Když uvážíme, že mzdy českých zaměstnanců jsou zatíženy jedněmi z nejvyšších odvodů na sociální a zdravotní pojištění v Evropě, nechceme, aby zaměstnanci byli ti, kteří budou zatěžování dalšími odvody.

Proto vyjadřujeme podporu koalici dopravních odborových svazů, které dostupnými prostředky vyvíjí jasný tlak na vládu a zákonodárce a věříme, že vláda a parlament přijmou taková opatření, kterými se zdanění zaměstnaneckých výhod vrátí ke stavu před 1.1.2010.

Základní organizace Odborového svazu ECHO při DEZA, a.s., Valašské Meziříčí