Návrat zdanění benefitů na dřívější úroveň - zaměstnanci zvítězili

16.dubna 2010

Poslanecká sněmovna včera prosadila nižší zdanění benefitů. Poslanci tak přehlasovali prezidentské veto i rozhodnutí Senátu.

Proti vyššímu zdanění zaměstnaneckých výhod protestovaly hlavně odbory a hrozily stávkou v dopravě. Poslanci ale včera přehlasovali prezidentské veto zákona, který zdanění benefitů vracel na dřívější nižší úroveň. Podle odborářů tak pominula hrozba stávky v dopravě.

Pro nižší zdanění včera hlasovali poslanci ČSSD a KSČM, přidali se i poslanci KDU-ČSL, bývalá poslankyně zelených Olga Zubová i dva bývalí sociální demokraté Evžen Snítilý a Kosta Dimitrov. Proti přijetí zákona hlasovali občanští demokraté, zelení i poslanci zastupující TOP 09. Odboráři na galerii pro návštěvníky přivítali rozhodnutí sněmovny potleskem. Předseda sněmovny Miloslav Vlček vzápětí poté vyzval ochrannou službu, aby na galerii zajistila klid.

Vyšší zdanění benefitů platí od letošního ledna. Zákon stanoví, že daň se vypočítává z obvyklé ceny, a nikoli ze snížené a zvýhodněné ceny pro zaměstnance. Proto je vyšší i samotná DPH. Týká se to například režijních jízdenek, závodního stravování, rekreace a bydlení na ubytovnách. Sněmovna na přání vlády vyhlásila stav legislativní nouze a začátkem března schválila vládní novelu, která zdanění vrací na úroveň platnou do konce loňského roku. Poslancům novelu nejprve vrátil Senát a poté i prezident.

Odboráři včerejší rozhodnutí sněmovny označili za vítězství zdravého rozumu, stávku tak nyní neplánují. "Zvítězil rozum nad emocemi a nad stranickými dogmaty," prohlásil šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. "Dopadlo to podle našich představ, poslanci pochopili, že náklady na výběr téhle daně by byly vyšší než výnos. Byla by to nesmyslná daň," uvedl předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša.

Pro nás z toho vyplývá, že ceny obědů by se měly vrátit na úroveň před koncem roku 2009, protože pominou důvody ke jejich vyššímu zdanění. Zdravý rozum zvítězil.