Cyklostezka

27.července 2010

Proběhlo jednání s vedením města o budoucnosti cyklostezek okolo Dezy. Dezu zastupoval Radim Přikryl a město místostarosta Mgr.Pernický.

Je to pro nás důležité téma i kvůli přístupu našich zaměstnanců do areálu směrem "od západu", čili od Lešné, Kelče, Lhotky apod.

Ve hře je několik alternativ.

První je možnost dodržení časového harmonogramu budování "Palačovské spojky". To by znamenalo narovnání esíčka za Cabotem, hlavní tah by pak vedl rovně směrem k Lešné a stávající silnice by byla prakticky bez provozu. Cyklisté by tedy mohli bezpečně jezdit od kruhového objezdu u Lhotky až na nákladní vrátnici Dezy. Tady je ovšem problém s krácením rozpočtů pro Ředitelství silnic a dálnic - práce na Palačovské spojce se prakticky zastavily a kdy budou pokračovat není zatím jasné.

Druhá diskutovaná možnost je stavba cyklostezky mimo tělesa vozovky. Samostatná stavba ovšem znamená významné náklady a dlouhodobou přípravu, určitě by bylo třeba do projektu zaangažovat i okolní obce a firmy, pro jejichž zaměstnance by byla stezka hlavně určena. Tady se nabízí možnost vybudovat současně cyklostezku okolo plotu Cabotu a Dezy směrem k městu, aby nová stezka měla návaznost na další komunikace.

Třetí možnost, zdánlivě nejjednodušší - Město slíbilo prověřit možnost vyznačení pruhu pro cyklisty na stávající komunikaci mezi nákladní vrátnicí Dezy a kruhovou křižovatkou u Lhotky. Výsledek bude znám v průběhu srpna. Bohužel je možné, že silnice je příliš úzká na to, aby se ještě dále zúžila cyklopruhy.

Co se obecně týká cyklostezek směr Hranice, je již vypracován projekt, podle kterého povede cyklostezka přes novou lávku přes Bečvu u soutoku, okolo loděnice a dále po levém břehu Bečvy kolem střelnice směr Lhotka a Choryně. Je naplánováno propojení s novou stezkou, po které bude možno dojet přes Hranice až do Lipníka a dále. Přesto by ale stezka vedená po stávající trase k Deze a pak případně okolo našeho "pomalovaného plotu" a dál směrem ke Lhotce mohla být zajímavou alternativou třeba pro cyklisty, kteří pak mají namířeno směr Lešná, Hustopeče apod.