Zájezd na Zakarpatskou Ukrajinu

22.září 2010

Ve fotogalerii najdete snímky ze zájezdu na Zakarpatskou Ukrajinu, který pořádaly odbory v minulém týdnu. Zájezd byl povedený, putování po bývalém území Republiky Československé bylo zajímavé a v lecčems i poučné.

Navštívili jsme velké město Užhorod a menší Mukačevo, města ležící relativně nedaleko od slovenských hranic. V dalších dnech jsme pak přejeli do vzdálenějších míst, centrem dalšího cestování se nám stalo horské město Rachiv. Z něj jsme se vypravili na nejvyšší horu Ukrajiny Hoverlu. A abychom nebyli horskou turistikou úplně zničení, část cesty jsme absolvovali v bývalých vojenských terénních vozech GAZ a UAZ. Silný zážitek. Po hřebenu okolo Hoverly vedla kdysi hranice ČSR. Navštívili jsme i nejvýchodnější rychlíkovou stanici tehdejší první republiky v Jasyni - jak říkával T.G.Masaryk - republika sahá od Aše po Jasyň. V této oblasti se také nachází údajný geografický střed Evropy. Údajný proto, protože se o tento titul uchází dalších šest míst v různých zemích Evropy. Kromě kostelů, hradů, skanzenů a dalších zajímavých míst jsme navštívili třeba také největší ukrajinský vinařský podnik. Ochutnali jsme spoustu místních jídel a nápojů a shlédli třeba i vystoupení místní folklórní skupiny.

Ukrajina je zajímavá a hezká země, na naše poměry ale nesmírně chudá. V obchodech, restauracích a hotelích je nabídka slušná, ceny jsou jen o něco mírnější než u nás, ale příjmy Ukrajinců jsou sotva na třetině našich, a důchodci jsou na tom se svými asi 100 dolary na hlavu ještě mnohem hůře.

Na Ukrajině očividně příliš nefunguje správa veřejných statků, tragické rozvody elektřiny s dráty nataženými přes ulici od domu k domu, rezavé plynové trubky (ukrajinská specialita - rozvody plynu vedou před domy ve výšce asi tří metrů), nikdy nesekané trávníky, silnice plné výmolů (100 km přejezd za 3 hodiny) totálně rezavé železné mosty, které nikdy neviděly barvu a městské autobusy, které pamatují nejméně Brežněva a na venkově neexistující systém svozu odpadků.

Ukrajinci jsou přes skromné poměry, ve kterých žijí velmi pohostinní, milí a přátelští. Prakticky každý z této oblasti někdy pracoval v Česku a nebo má u nás nějakého příbuzného. Dobu první republiky vnímají velice pozitivně, protože v té době došlo k největšímu rozvoji tehdejší "Malorusi", který se pak už nikdy neopakoval.

Pro škarohlídy, kteří si stěžují, jak se u nás máme špatně, by měla být cesta na Ukrajinu povinná. A pro ty, kteří nemají rádi Evropskou unii mám doporučení - zkuste si tříhodinovou celní prohlídku na hranicích mezi Ukrajinou a Slovenskem a srovnejte to se Schengenským prostorem, kdy nemusíte ani z kapsy vytáhnout občanský průkaz.

Na fotografiích pod textem stojí za povšimnutí - uprostřed změť drátů na jedné z hlavních ulic v Mukačevě, napravo plynová trubka vedoucí skrz (!) novostavbu, věci pro nás těžko uvěřitelné.