Dezácká kuželka 2010

20. listopadu 2010

Na datum státního svátku dne 17. listopadu připadlo téměř přesně padesáté výročí zahájení výstavby meziříčského závodu Dezy. V rámci aktivit sloužících k připomenutí tohoto jubilea se odbory dohodly s vedením společnosti na uspořádání turnaje v "dezáckém sportu č.1", v kuželkách.

Organizace turnaje byla pojata poměrně velkoryse, došli jsme spolu s vedením k názoru, že turnaj k tak významnému výročí si zaslouží cenu, kterou si nejen vítězové budou dlouho pamatovat. Z myšlenkového brainstormingu hlavních pořadatelů vzešel nápad na vyhlídkový let horkovzdušným balónem. Takže jsme vypátrali firmu, která s balóny létá, objednali dárkové letenky a mohlo se začít hrát.

Turnaj byl určen pro současné zaměstnance Dezy a pro důchodce, kteří v Deze pracovali před odchodem do důchodu. Hrací systém byl zvolen stejný, jako v odborářské lize, hrálo se na 60 HS. Zajímavou změnou bylo to, že spolu nesoutěžili jednotlivci, ale dvojice, které se navíc neznaly - až do doby vyhlášení výsledků hráči netušili, kdo je jejich spoluhráčem. To dodalo soutěži na dramatičnosti až do samého závěru. Každý povzbuzoval každého, protože nikdo nevěděl, zda nefandí zrovna tomu, kdo jemu samému pomůže k výhře. Navíc byly dvojice podle stávajících výsledků v lize sestaveny tak, aby byly co nejvyrovnanější a šanci na výhru měli i začátečníci.

Turnaje se zúčastnilo přes čtyřicet hráčů, kteří spolu zápolili celý den na všech čtyřech drahách meziříčské kuželny. Fandit jim přišla i řada nehrajích kolegů a mnoho rodinných příslušníků, a atmosféra byla opravdu bouřlivá.

Z vítězství se nakonec radovala dvojice František Buček a Josef Závada, kteří o mnoho bodů překročili své tabulkové průměry a jako jediní společně překročili hranici 500 bodů. Na druhém místě skončili Miroslav Mojšíšek a Alois Žilinský, na třetím pak Vladimír Bohůnek s Jiřím Pavlíkem, obě dvojice shodně po 456 bodech (podle pravidel o pořadí rozhodl nához slabšího z dvojice).

Turnaj byl dobře zajištěn i po stránce materiální, kromě opravdu mimořádně hodnotné první ceny dostali hezké ceny i soutěžící na stříbrné a bronzové příčce. Speciální cenu - sušenky "Esíčka"- dostali i nejméně úspěšní hráči, za "nejkřivější hody". Celý den bylo co jíst a pít, účastníci se hecovali navzájem a všichni fandili všem, atmosféra na kuželně byla skvělá, takže se nelze divit, že padl návrh na vznik nové tradice. Myslíme si, že uspořádat takovýto turnaj každoročně by mohlo být příjemné.

Takže vítězům přejeme klidný let a uděláme všechno, abychom se za rok zase potkali na drahách.

Za odbory se organizování turnaje ujali Radim Přikryl a Radim Bohůnek, ze Dezu byl hlavním garantem Ing.Obermajer.

Ve fotogalerii najdete hromádku obrázků