Celostátní setkání odborů

21. února 2011

V sobotu 19. února se v Praze konalo celostátní shromáždění zástupců odborových organizací.

Odborová centrála ČMKOS na základě svých ekonomických analýz vyjadřuje nesouhlas s reformními kroky vlády.

Dle názoru odborů se klade příliš velký důraz na to, jak ušetřit na výdajové straně rozpočtu, a vláda se málo věnuje straně příjmové, to znamená, že stát směřuje ke zvyšování příplatků na zdravotní péči, k individuálnímu spoření na důchod, ke zvýšení DPH, snižuje platy státních zaměstnanců, omezil podpory v nezaměstnanosti, rád by zprivatizoval sociální péči atd. Naproti tomu se stát dle názoru odborů málo věnuje snižování ztrát z veřejných zakázek, korupci ve státní správě atd.

Odbory tuto nerovnováhu cítí jako snahu o to, aby veškeré reformní kroky zaplatil občan. Přitom jen snížení nákladů na veřejné zakázky o 10% by státnímu rozpočtu ušetřilo cca 60 miliard korun - a nemuselo by se sáhnout na platy hasičům, policistům, zdravotním sestrám a úředníkům, které ušetří cca 10 miliard.

Celkově mají odbory obavu z toho, že zvyšování zátěže povede k výraznému snižování životní úrovně nízko- a středněpříjmových skupin obyvatelstva.

Když si sečteme plánovaný nárůst plateb u lékaře a v nemocnici, povinné příspěvky na důchod, zvýšení DPH, neustálé zvyšování cen elektřiny od polostátního ČEZu, zavedení školného na vysokých školách, tak v blízké době opravdu hrozí, že při úrovni mezd v České republice občanům příliš peněz na živobytí nezbude, navíc když významné části zaměstnanců byla část platů odebrána. Podle zveřejněných propočtů se například zvýšená sazba DPH projeví zvýšením měsíčních výdajů jednotlivce o zdánlivě nevýznamných 300 - 400 Kč. U čtyřčlenné rodiny to už může udělat každý měsíc až 1600 Kč a to pocítí každý.

Udělejte si obrázek sami. Odbory mají za úkol chránit zaměstnance. A zaměstnancům hrozí nevídaný propad životní úrovně díky vládě, která chce šetřit peníze především na nich. Bohužel – kdyby u nás byla úroveň mezd taková, že bychom se mohli srovnávat se západními sousedy, tak by prostor pro uskrovnění byl mnohem větší. Takto hrozí, že se mnoho lidí dostane na hranici důstojného života.

Celkem objektivní shrnutí penzijní reformy si můžete přečíst zde: Luděk Niedermayer - Otazníky penzijní revoluce