Jan Keller - odboroví ekonomové umí

25. dubna 2011

Část článku renomovaného sociologa Jana Kellera.

Odborům se nedivím, že nechtějí dělat křoví. Toho nepřekvapilo, že při čtvrtečním jednání o nich z tripartity odešli odboráři. “To viselo ve vzduchu,” míní Keller. Rozhodně odmítl směrem k odborům výtku ministra financí Miroslava Kalouska, podle kterého odboráři tím, že odešli ze čtvrtečního jednání tripartity popřeli podstatu sociálního dialogu. “Oni odešli proto, že předložili desítky nebo stovky fundovaných námitek a vláda nic z toho neakceptovala. Takže já se domnívám, že pro vládu tam odboráři byli proto, aby dělali křoví. A až ty reformy nedopadnou, vláda by mohla říct: Ale oni se na tom podíleli a nevyjádřili svůj radikální nesouhlas, oni v tom jedou taky," tvrdí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Keller.

“Proto jsem rád, že ti odboráři svůj radikální nesouhlas vyjádřili a distancovali se od reforem, o kterých jsem přesvědčen, že nebudou dobré,” dodal. Já sleduji odborářské materiály dlouhodobě a vím, že jejich čtveřice ekonomů, která dělá makroekonomické analýzy, je skutečně dobrá. Zatím všechno co předpověděli se naplnilo,” argumentuje Keller. Narozdíl od Kalouska odborový ekonom umí “Martin Fasman předpovídá, že schodek rozpočtu bude pro letošek zase dvě stě miliard korun a ne vládou plánovaných sto pětatřicet miliard korun. Uvidíme na podzim. Zatím se Fasman trefil ve všem, na rozdíl od ministra Kalouska, který skandálně řekl, že bude pětiprocentní růst a on byl pětiprocentní propad příjmů,” připomněl Keller nedávnou finanční a ekonomickou krizi. Podle něj je tak jasné, že odboráři své práci rozumí. “Ano, oni hájí zájmy zaměstnanců, od toho jsou to odboráři a kvůli tomu tady odbory jsou. A po odborné stránce jsou minimálně na úrovni ekonomů, kteří radí vládě, která má ve svých řadách jediného ministra s ekonomickým vzděláním. Takže já si myslím, že to k čemu povedou reformy odboráři odhadují mnohem realističtěji, než to co říká vláda,” soudí sociolog.

Podle něj za “odboráři stojí jasná čísla, jasné údaje, zatím co za vládou stojí takové blabla řeči, že to prospěje celému národu“.

Celý článek najdete na http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/195190.aspx