Studijní cesta

2011-05-29

Zástupci odborů Dezy byli na studijní cestě na pozvání italského odborového svazu chemie.  Navštívili mimo jiné velkou chemičku Agip Polimeri v Mestre na severu země a několik dalších podniků. Absolvovali řadu jednání se zástupci odborových organizací, ve kterých si vyměňovali zkušeností a informace o činnosti odborů a o situaci v průmyslu obou zemí.

Čeští odboráři se také zúčastnili demonstrace, která byla součástí generální stávky v San Marinu, ve které šlo především o zachování pracovních míst a, podobně jako u nás, o zachování sociálních jistot pro zaměstnance.

Situace v odborech je v Itálii a Česku rozdílná i díky jinému historickému vývoji. V Itálii odbory poskytují zaměstnancům za jejich příspěvky pouze právní ochranu. V Itálii je více než u nás aktuální boj o zachování pracovních míst, protože díky vysoké ceně práce se v západní Evropě zavírá jedna továrna za druhou. Paradoxně u nás máme více sociálních výhod, než ve velké chemičce v Itálii, o menších firmách nemluvě. Italským zaměstnancům přispívá zaměstnavatel mnohem méně na stravu, nemají příplatky za pracovní prostředí a celou řadu dalších výhod, které jsou u nás neodmyslitelnou součástí kolektivních smluv. Na rozdíl od nás někteří italští zaměstnavatelé přispívají zaměstnancům na zdravotní péči, která je jinak velmi drahá.