Jednání Tripartity 15. června 2011

2011-06-16

Výsledky zasedání Tripartity 15.VI.2011

Nečas neustoupil, zákeřné reformy dál protlačuje. Důvody pro stávku trvají.

V předvečer stávky, kterou na zítra organizuje Koalice dopravních odborových svazů, svolal premiér Petr Nečas na žádost zaměstnavatelů mimořádnou schůzi Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity). K jednání došlo i přesto, že způsob jejího svolání byl v rozporu s jednacím řádem RHSD, že premiér nevzal v úvahu ani návrhy předsedy ČMKOS Jaroslava Zavadila, který je na zasedání Mezinárodní organizace práce v Ženevě, a že řádné zasedání tripartity bude již v pondělí 20. června. „Se způsoby tohoto svolávání tripartity jsme vyjádřili svůj nesouhlas, ale jednání jsme se zúčastnili,“ informoval po dnešní tripartitě e-sondy Václav Pícl, místopředseda ČMKOS.

Na tripartitě se projednávaly čtyři body: stávka, daňová reforma, zdravotní a důchodová reforma. K prvnímu bodu chtěli vláda i zaměstnavatelé informaci o zítřejší stávce. Odboráři jim sdělili, že ČMKOS ani ASO nejsou vyhlašovateli stávky, takže nemají kompetence o ní rozhodovat ani ji odvolat, jak po nich na závěr požadoval premiér Nečas a zaměstnavatelé. „Ujistili jsme partnery, že naší prioritou je hladký průběh protestů a že uděláme vše pro to, aby nedošlo k ohrožení zdraví a životů občanů,“ zdůraznil Václav Pícl. Odboráři mají obavy z připravovaných provokací, o nichž se dozvídají z nejrůznějších zdrojů. Proto požádali o pomoc vládu, aby případní provokatéři byli identifikováni, odděleni od ostatních občanů a předešlo se tak konfliktům.

Mítink před ministerstvem zdravotnictví

„Žádali jsme také zaměstnavatele, aby na stávkující pohlíželi jako na osoby využívající svého ústavního práva na stávku a neřídili se výzvou prezidenta Václava Klause k propouštění stávkujících zaměstnanců.

Odboráři dále informovali tripartitu o podpůrné akci stávky – mítinku v 9 hodin před budovou ministerstva zdravotnictví na Palackého náměstí v Praze. Zástupci ČMKOS a ASO ujistili, že neorganizují žádné blokády dopravy. Tím byl první bod jednání vyčerpán.

Ke kritice se připojili zaměstnavatelé

Tripartita se shodla, že penzijní reforma se nebude projednávat, neboť je v připomínkovém řízení. Daňovou reformou se bude zabývat v pondělí na svém řádném zasedání. Hovořilo se však o způsobu projednání reformy zdravotnictví.

Odborářům ani zaměstnavatelům se nelíbí, že se nemohli seznámit s komplexním pozměňovacím návrhem novely zákona o zdravotním pojištění, které je již ve třetím čtení ve Sněmovně a jímž ministr Leoše Heger prosazuje zásadní změny – zavádí nové platby občanů za léky a zdravotní péči, požaduje, aby pojišťovny hradily pouze nejlevnější léky a péči. To je pro odboráře nepřijatelné. Navíc nejsou vyčísleny ani celkové dopady na občany i rozpočet. „K této naší kritice se připojili i zaměstnavatelé. Premiér Nečas slíbil, že vláda se pokusí přesunout hlasování o tomto bodu v Poslanecké sněmovně na pozdější termín, po pondělní tripartitě,“ upozornil Václav Pícl a dodal: „Odbory obdržely od vlády pouze slib přesunu hlasování o zdravotnické reformě. Nezískali jsme tedy od vlády příslib, že nebudou přijaty reformy předložené kabinetem Petra Nečase, nedali nám žádné podkladové materiály, dohodla se pouze pondělní schůze tripartity, o níž se už ale dávno ví. Očekávání odborů, že vláda vyhoví požadavkům stávkujících, se nenaplnilo. “

Důvody ke stávce trvají.