Předčasné důchody

2011-08-18

V médiích proběhla informace o tom, že  v rámci jednání tripartity došlo k dohodě  mezi vládou, odbory a zaměstnavateli o jedné z novinek v rámci důchodové reformy. Touto novinkou jsou tzv. předdůchody.  Jde o to, že „předdůchod“ by mohl čerpat zaměstnanec, který po určitou dobu pracoval ve zdraví ohrožujících nebo jinak náročných podmínkách, a „předdůchodové“ finance by mu umožnily jít do penze dříve, než v zákonem dané době. Výsledkem dosavadních jednání je zatím slib vlády, že předdůchody v rámci důchodové reformy zavede. V blízké době se budou vyjednávat konkrétní parametry. Není zatím jasné, jakým způsobem se určí konkrétní kategorie zaměstnanců nebo konkrétní profese, kterých se předdůchod bude týkat.  Předpokládáme, že některých pracovníků v tzv. těžké chemii se zcela určitě týkat musí. Odborový svaz ECHO se účastní jednání o předdůchodech a snaží se ovlivňovat jednání o podmínkách tak, aby se na chemii nezapomnělo.

Prozatím se zdá, že definitivní vyjednávání o seznamu profesí se budou odehrávat na úrovni Kolektivní smlouvy vyššího stupně, kterou v případě chemických podniků uzavírají OS ECHO a Svaz chemického průmyslu. Otázkou je, jak se budou podmínky řešit ve firmách, které nejsou členy SCHP - některé gumárenské podniky a menší firmy.

Obecně se u předdůchodů předpokládá, že by zaměstnavatel tvořil finanční rezervu, ze které by se zaměstnanci vyplácel „předčasný důchod“, ze kterého by pak plynule za standardních podmínek přešel do starobního důchodu.  Měly by se týkat horníků, hutníků a dalších těžkých profesí, a u nás především pracovníků pracujících v prostředí s rizikem chemické karcinogenity. Kolik budou muset mít odpracovaných let ve ztížených podmínkách apod. je zatím v jednání.