Petice k rušení nemocnic

2012-10-04

Minulý rok schválené zákony o poskytování zdravotních služeb a novela zákona o zdravotním pojištění byly zhruba před 14 dny korunovány schválením vládního nařízení o časové a místní dostupnosti poskytované zdravotní péče. Podle tohoto nařízení je možné zrušit polovinu našich nemocnic. V novém nařízení se totiž stanoví, že jako občan máte mít zajištěnou dostupnost zdravotní péče v nemocnici do jedné hodiny jízdy osobním autem.

V současné chvíli, z celkového počtu 189 nemocnic v ČR , nemá ani jediná uzavřenou rámcovou smlouvu, která jí má dát garanci, že bude od 1.ledna 2013 zařazena do nové sítě nemocnic. Dnes má pouze 57 nemocnic příslib, že s nimi tato smlouva bude uzavřená.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR spolu s

Lékařským odborovým klubem

se zaměstnavateli - Asociací českých a moravských nemocnic a Asociací krajských nemocnic,

s občanskými sdruženími - Národní radou pro osoby se zdravotním postižením a Svazem pacientů ČR

odstartovali kampaň za záchranu nemocnic v regionech.

Podrobná informace o kritickém stavu zdravotnictví zazněla na tiskové konferenci jejíž záznam si můžete prohlédnout na

Další materiály z tiskové konference - prohlášení účastníků Vám zasíláme v příloze. Společné prohlášení signatáři považují za otevřené s možností přistoupení dalších organizací a institucí.

Součástí tiskové konference byla i informace o spuštění "Petice proti návrhu Ministerstva zdravotnictví ČR a Svazu pojišťoven ČR na redukci zdravotnických zařízení v ČR".

Petici Vám v příloze zasíláme také a současně zasíláme i odkaz na její elektronickou verzi.

Vážené kolegyně a kolegové,

zdravotnictví je to, co v jedné sekundě může potřebovat každý z nás.

Prosíme, nedovolte, aby se systém budovaný desítky let zhroutil kvůli neschopným, nebo spíše všehoschopným, vládním politikům

Rozšiřte naše informace, podepište naši petici.

Všem Vám děkujeme za Vaši podporu a šíření petice.

Bc. Dagmar Žitníková
předsedkyně
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR
Koněvova 54/1107